O firmie

Zakład Przetwórstwa Mięsnego GOŁOGÓRA spełnia wymagania Małej Lokalnej i Ograniczonej Regionalnej Tradycyjnej Produkcji. Należy również do Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie oraz Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia, Mazury, Powiśle. Siedziba Zakładu znajduje się w czystym ekologicznie regionie.

Właściciel zakładu Mariusz Jędrychowski kontynuuje w nim swoją długoletnią działalność w branży mięsnej i najlepsze tradycje mistrzów masarskich. Efektem tego są m. in. liczne nagrody zdobyte w konkursach kulinarnych i na targach żywności oraz wpisanie warmińskiej szynki wołowej wędzonej na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zakład specjalizuje się w produkcji tradycyjnych wyrobów z mięsa wieprzowego, pozyskiwanego na Warmii od rodzimych producentów. Jest wyposażony w tradycyjne komory wędzarnicze opalane tylko drzewem bukowym, olchowym i owocowym. Celem naszej produkcji jest utrzymanie i rozsławianie tradycji masarskiej, produkcja dobrej jakości przetworów i produktów mięsnych bez dodatków "E", zgodnie z udokumentowanymi recepturami.

Życzylibyśmy sobie, aby polskie społeczeństwo powróciło do tradycyjnych smaków wędlin, pod każdym względem przewyższających masowo produkowane wędliny. Mając na uwadze dobro lokalnego kapitału i pozostawienia środków finansowych w naszym regonie, Zakład przetwarza tylko i wyłącznie surowiec od lokalnych producentów żywca.

Zakład znajduje się pod stałym nadzorem służb weterynaryjnych oraz podwyższa bezpieczeństwo zdrowotne swoich wyrobów poprzez opracowanie i wdrożenie systemu zapewnienia jakości zdrowotnej HACCP. Posiadamy specjalistyczne samochody chłodnicze dopuszczone do przewozu żywności dopuszczone do użytku przez Powiatowego Lekarza Weterynarii.